dilluns, 22 d’abril del 2013

Mal d'esquena i remeis naturals

 Avui volem compartir amb vosaltres un article molt interessant escrit per la nutricionista Jordina Casademunt d'Etselquemenges sobre el mal d'esquena i com podem tractar-lo amb remeis naturals.

Les molèsties a l’esquena són habituals, tant entre les persones que fan esport com en les que es passen el dia asseguts davant de l’ordinador o les que han d’estar tot el dia dretes o agafar criatures amunt i avall. El mal d’esquena pot estar associat a l’edat però, sobretot, sorgeix per culpa de postures inadequades i esforços musculars mal gestionats.
Per acabar amb la tensió muscular, els mals d’esquena i evitar l’ús de medicaments controvertits com el relaxant muscular tetrazepam −conegut amb el nom de Myolastan i sobre el qual fa poc va sortir una notícia de l’Agència Europea del Medicament (EMA), que deia que obria una investigació per revisar-ne els efectes secundaris− podem optar per l’ús de barreges amb olis essencials, la combinació de sessions de fisioteràpia i osteopatia i tenir en compte algun complement alimentós que ajudi a descontracturar la musculatura.

Higiene postural: la millor prevenció

La higiene postural és una mesura molt important per prevenir futurs mals d’esquena. També és important la pràctica d’exercici físic com ara la natació, el Pilates, el ioga, etc. Estar físicament actiu i evitar el sedentarisme disminueix el risc de tenir aquest tipus de dolor. Cal tenir en compte una bona postura a la feina (peus recolzats a terra o en un reposapeus, genolls al mateix nivell, etc.) i una bona posició de l’ordinador (situat a uns 45-70 cm de distància enfront dels ulls). A banda d’aquestes recomanacions, també és molt interessant deixar-se assessorar per un fisioterapeuta.
Aromateràpia per relaxar la musculatura
Mitjançant l’aplicació d’olis essencials i olis vegetals podem millorar diferents símptomes del mal d’esquena i possibles contractures musculars. Faran disminuir significativament la inflamació i afavoriran la microcirculació i el sistema limfàtic, cosa que es reflectirà en una bona oxigenació. L’ús d’olis essencials també afavoreix l’eliminació de toxines en l’àmbit limfàtic i això va bé per a la relaxació muscular. Així doncs, hi ha olis essencials amb efecte antiinflamatori i descontracturant muscular: Eucalyptus citriodora, Ravensara aromàtica, camamilla romana i extracte lipídic d’Arnica montana (això últim no és un oli essencial, sinó un extracte lipídic). I també olis essencials que milloren la circulació limfàtica com el Citrus aurantium o el llorer. També trobem preparats d’olis essencials destinats a relaxar la musculatura i que estan barrejats amb olis vegetals, com ara l’oli de massatge Nuca Espalda d’Essential’arôms.
Magnesi: gran descontracturant
El magnesi és un mineral imprescindible per aconseguir una bona relaxació muscular i un bon funcionament del múscul cardíac i del sistema nerviós. El magnesi és important per evitar l’aparició de rampes musculars i dolor articular, és un gran relaxant muscular i a més, ajuda a eliminar l’àcid làctic i altres toxines dels músculs i de les articulacions, cosa que contribueix al procés de reparació del múscul. Avui dia l’alimentació pot estar mancada d’aquest mineral per culpa, en part, de les pràctiques de l’agricultura intensiva i del consum d’aliments refinats. A més de tenir en compte un reajustament de la dieta, pot ser interessant valorar la complementació nutricional amb magnesi.
Atès que l’esquena forma part del conjunt de l’organisme, tots aquells consells destinats a portar un estil de vida saludable repercutiran directament a la salut de la nostra esquena. Problemes com l’ansietat, el sedentarisme, el tabaquisme o el sobrepès poden afectar la salut de l’esquena.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada